top of page
Marleen Vogels

Marleen Vogels

Locatie 1

Westerkanaaldijk 11

6581 KC  Malden

Knallend of ingetogen, maar altijd eenvoudig, figuratief, groot en ‘superflat’ zijn de doeken van Marleen Vogels. In haar werk spelen compositie en betekenis de hoofdrol. Deze twee elementen moeten in balans zijn, zuiver zijn en elkaar versterken. 

Het werk kenmerkt zich boven alles door een proces van weglaten. Marleen begint de zoektocht naar een nieuw beeld met kleine potloodschetsen, waarin geschrapt wordt totdat alleen het essentiële overblijft en het beeld tegelijk aan kracht wint. Daarna wordt het ontwerp vertaald naar het grote doek. Het grote formaat is niet toevallig, maar zorgvuldig gekozen. Het biedt de toeschouwer een parallelle wereld die fungeert als een spiegel.

Symbolen uit overgeleverde verhalen, religieuze teksten, films en literatuur worden door elkaar geweven en krijgen zodoende een nieuwe betekenis. Het is aan de creativiteit, sensitiviteit en cognitieve inbreng van de toeschouwer om het verhaal dat verteld wordt, rond te krijgen. Hoe aantrekkelijk de doeken er soms ook uitzien, onderliggend handelen ze bijna zonder uitzondering over de donkere kant van het mens-zijn en onze samenleving. De ogenschijnlijke eenvoud van het werk maskeert de complexiteit van de inhoud en maak het bijna paradoxaal. Gelaagdheid zonder lagen verf. Een gewaarschuwd kijker telt dus voor twee.

Marleen Vogels is in 2007 afgestudeerd aan ArtEZ in de richting Fine Art.

 

Tijdens de Kunstroute Heumen 2024 is Marleen Vogels te gast op locatie 1.

bottom of page